01 жовтня 2020, 09:30

30 вересня 2020 року відбулось засідання Комітету з питань транспорту та інфраструктури

30 вересня 2020 року відбулось засідання Комітету з питань транспорту та інфраструктури.

Участь у заході взяли народні депутати України, керівництво та представники Міністерства інфраструктури України, керівництво  Міністерства фінансів України, керівництво Укрінфрапроекту, керівництво Укртрансбезпеки, керівництво Держморадміністрації, представники Укрзалізниці, представники Збройних Сил України.

Народні депутати розглянули законопроекти, по яким Комітет визначений головним виконавцем. Зокрема, проект Закону про внесення змін до Закону України «Про автомобільні дороги», реєстр.№ 3901, внесений Кабінетом Міністрів України.

Необхідність змін статей Закону України «Про автомобільні дороги» доповненням на посилання на Закони України «Про місцеві державні адміністрації» та «Про концесію» виникла у зв’язку з прийняттям Законів України «Про внесення змін до деяких законів України щодо реформування системи управління автомобільними дорогами загального користування» від 17.11.2016 №1764-VIII та Закону України від 03.10.2019 №155-IX «Про концесію».

Члени Комітету підтримали пропоновані зміни та прийняли рішення рекомендувати Верховній Раді України прийняти проект Закону (реєстр.№ 3901) за основу та в цілому.

Також народні депутати розглянули проект Закону «Про внесення змін до Закону України «Про поштовий зв’язок», реєстр.№3821, внесений Кабінетом Міністрів України, яким врегульовано питання, що стосуються діяльності фельд’єгерського зв’язку в частині приймання, обробки, перевезення та доставки (вручення) відправлень, що містять інформацію з обмеженим доступом, користувачам у системі Міністерства оборони України в мирний час та особливий період. За результатами обговорення члени Комітету прийняли рішення перенести розгляд законопроекту.

Суттєве обгворення відбулось під час розгляду проекту Закону про Державний бюджет України на 2021 рік  (реєстр. № 4000).

Комітет підготував пропозиції до проекту Державного бюджету України на 2021 рік.

На засіданні було розглянуто пропозиції народних депутатів України - членів Комітету, Міністерства інфраструктури, центральних органів виконавчої влади, підпорядкованих Мінінфраструктури законопроекту та запропоновано, зокрема:

 ? збільшити обсяги граничних видатків Укртрансбезпеці на утримання у 2021 році за бюджетною програмою «Здійснення державного контролю з питань безпеки на транспорті» відповідно до фактичних потреб;

 ? збільшити фінансування за бюджетним програмами «Керівництво та управління у сферах морського та річкового транспорту», «Забезпечення експлуатаційно-безпечного стану судноплавних шлюзів», «Проектування та будівництво аеродрому Міжнародного аеропорту «Дніпропетровськ»

? передбачити виділення цільових коштів міжнародним аеропортам «Херсон», «Вінниця», «Кривий Ріг», «Івано-Франківськ», «Харків», «Чернівці», «Львів», «Черкаси», та на будівництво аеропорту в місті Мукачево;
? збільшити обсяг залучення кредиту (позики) за бюджетною програмою
«Розвиток міського пасажирського транспорту в містах України»
? передбачити для ДП «АНТОНОВ» видатки розвитку за новою бюджетною програмою «Розробка, виготовлення та сертифікація ДП «АНТОНОВ» літаків Ан-158, Ан-178, Ан-188».

          Члени Комітету також розглянули Проект Закону про внесення змін до Закону України «Про запобігання та протидію легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, фінансуванню тероризму та фінансуванню розповсюдження зброї масового знищення» та деяких інших актів щодо усунення технічних неузгодженостей, реєстр.№ 3528, внесений народним депутатом Василевською-Смаглюк О.М.

          19 травня 2020 року Верховна Рада України прийняла в першому читанні проект закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо фінансових послуг у галузі поштового зв’язку» (законопроект № 2788-д), яким, надано право надавати окремі фінансові послуги національному оператору поштового зв’язку та передбачено можливість існування та території України нового типу рахунків – поштових рахунків. Разом з тим, законопроект 2788-д не містить відповідних змін до Закону України «Про запобігання та протидію легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, фінансуванню тероризму та фінансуванню розповсюдження зброї масового знищення», що зумовило необхідність розробки окремого законодавчого акту, спрямованого на усунення такої неузгодженості.

Комітетом прийнято рішення рекомендувати Верховній Раді України за результатами розгляду в першому читанні прийняти законопроект за основу з урахуванням висловлених зауважень.

На засіданні були розглянуті проекти Законів про внесення змін до статті 18 «Прикінцеві положення» Закону України «Про управління об’єктами державної власності» щодо забезпечення додаткових економічних гарантій у зв’язку з поширенням гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2, та встановленням (запровадженням) карантину, реєстр. №3763 від 01.07.2020 та реєстр. №3820 від 09.07.2020, внесені Кабінетом Міністрів України.

Цими законопроектами передбачено запровадження економічної підтримки АТ «Укрзалізниця» в умовах карантину ? відтермінування (не пізніше 31 грудня 2020 року) доплати 60 відсотків чистого прибутку за результатами фінансово-господарської діяльності за 2018 рік на виплату дивідендів до державного бюджету та сплати дивідендів Товариством за результатами фінансово-господарської діяльності у 2019 році. Згідно із законопроектом на суму таких коштів, сплачених до 31 грудня 2020 року, не нараховується пеня.

          За результатами обговорення члени Комітету прийняли рішення рекомендувати Верховній Раді України прийняти законопроекти за основу.

Проект Закону «Про Статут з охорони Національною гвардією України ядерних установок, ядерних матеріалів, радіоактивних відходів, інших джерел іонізуючого випромінювання державної власності, важливих державних об’єктів та спеціальних вантажів», реєстр. №3947, внесений Кабінетом Міністрів України, яким визначено організацію і порядок несення військової служби з охорони Національною гвардією України ядерних установок, ядерних матеріалів, радіоактивних відходів, інших джерел іонізуючого випромінювання державної власності, важливих державних об’єктів та спеціальних вантажів, в тому числі під час їх перевезення різними видами транспорту, а також права й обов’язки військовослужбовців Національної гвардії України, які залучаються для несення такої служби (із затвердженням відповідного Статуту) рекомендовано Верховній Раді України прийняти у першому читанні за основу.