14 лютого 2020, 15:30

14 лютого 2020 року відбулось засідання Комітету з питань транспорту та інфраструктури

 

14 лютого 2020 року відбулось засідання Комітету з питань транспорту та інфраструктури.

В засіданні взяли участь народні депутати України – члени Комітету, керівництво та представники Міністерства інфраструктури України, експерти та консультанти проекту технічної допомоги ЄС «Сприяння транспортному розвитку річки Дніпро».

Члени Комітету розглянули проект Закону про внутрішній водний транспорт (реєстр.№ 1182-1-д). Законопроект доопрацьований та поданий 45 - ми народними депутатами України, представниками майже всіх політичних сил і всіма членами Комітету транспорту та інфраструктури. Документ підготовлений з урахуванням зауважень і пропозицій учасників ринку та дотриманням всіх вимог Регламенту Верховної Ради України.

Проект закону про внутрішній водний транспорт є одним із пріоритетних на сьогодні в транспортній галузі і визначений як невідкладний Президентом України (відповідно до Указу Президента України від 08.11.2019 р. № 837/2019).

Законопроект обговорено з представниками Європейської бізнес асоціації, Американської торговельної палати в Україні, асоціації суднобудівників України, Федерації роботодавців транспорту в Україні, Радою підприємців КМУ, Державної служби України на морському і річковому транспорті, Мінінфраструктури, ТОВ СП «Нібулон», ТОВ «Гермес-Трейдінг» та міжнародними експертами.

Ключовий юридичний експерт проекту технічної допомоги ЄС «Сприяння транспортному розвитку річки Дніпро» на засіданні Комітету зазначив, що законопроект відповідає нормам ЄС.

За результатом розгляду питання Комітет рекомендував Верховній Раді України прийняти за основу проект Закону про внутрішній водний транспорт, (реєстр.№ 1182-1-д).

          Також народними депутатами був розглянутий проект Закону про приєднання до Угоди про розвиток мультимодальних перевезень ТРАСЕКА (реєстр.№ 0010).

Під час обговореня питання було зазначено, що прийняття Закону України «Про приєднання до Угоди про розвиток мультимодальних перевезень ТРАСЕКА» та  ратифікація Угоди створить правові підстави для розвитку та здійснення мультимодальних перевезень у регіоні ТРАСЕКА.

Угоду про розвиток мультимодальних перевезень у регіоні країн – учасниць міжнародного транспортного коридору Європа – Кавказ – Азія, «ТРАСЕКА» було підписано 16 червня 2009 року в місті Чолпон-Ата (Киргизька республіка).

Члени Комітету прийняли рішення рекомендувати Верховній Раді України проект Закону про приєднання до Угоди про розвиток мультимодальних перевезень ТРАСЕКА (реєстр.№ 0010) прийняти за основу і в цілому та ратифікувати Угоду про розвиток мультимодальних перевезень ТРАСЕКА.

В ході засідання розглядалось питання про доцільність внесення на розгляд Верховної Ради України проекту Закону України «Про внесення змін до Бюджетного кодексу України щодо створення Державного фонду внутрішніх водних шляхів».

Обговоривши зазначене питання та взявши до уваги пропозиції народних депутатів України, Міністерства інфраструктури України члени Комітету ухвалили рішення внести до Верховної Ради України проект Закону України «Про внесення змін до Бюджетного кодексу України щодо створення Державного фонду внутрішніх водних шляхів».