04 лютого 2021, 09:45

03 лютого 2021 року відбулось засідання Комітету з питань транспорту та інфраструктури

 

03 лютого 2021 року відбулось засідання Комітету з питань транспорту та інфраструктури. В засіданні Комітету взяли участь керівництво та представники Міністерства інфраструктури України, Міністерства внутрішніх справ України.

Народні депутати України розглянули проекти Законів України «Про внесення змін до Закону України «Про дорожній рух», (реєстр.№ 4213), поданий Кабінетом Міністрів України, та альтернативний до нього (реєстр. № 4213-1), поданий народним депутатом України Куницьким О.О.

Змінами до Закону України «Про дорожній рух» передбачено надати можливість суб’єктам господарювання виготовляти номерні знаки для транспортних засобів, що підлягають державній реєстрації, та номерні знаки для разових поїздок із дотриманням відповідних встановлених вимог. Проектом Закону пропонується віднести до повноважень МВС ведення обліку цих суб’єктів господарювання.

За результатами обговорення питання Комітет рекомендував Верховній Раді України проекти Законів реєстр. 4213 та реєстр.№ 4213-1 повернути суб’єкту права законодавчої ініціативи на доопрацювання.

На засіданні Комітету розглядався проект Закону України «Про мультимодальні перевезення» (реєстр.№ 4258), внесений Кабінетом Міністрів України.

Проект Закону спрямований на створення умов для розвитку і вдосконалення мультимодальних перевезень та визначає правові і організаційні засади мультимодальних перевезень вантажів, заходи державної підтримки мультимодальних перевезень, правовий статус учасників мультимодальних перевезень.

Законопроєктом пропонується ввести поняття мультимодального перевезення вантажів – перевезення двома або більше видами транспорту на підставі договору мультимодального перевезення, за єдиним перевізним документом на всьому маршруті перевезення. Визначено права та обов’язки оператора мультимодального перевезення, як суб’єкта господарювання, який укладає договір мультимодального перевезення, приймає під свою відповідальність вантаж та забезпечує перевезення вантажу, права та обов’язки інших учасників мультимодальних перевезень – замовників послуги перевезення, фактичних перевізників, власників терміналів. Визначено граничну межу відповідальності оператора під час здійснення мультимодальних перевезень.

Члени Комітету одноголосно підтримали рішення рекомендувати Верховній Раді України проект Закону про мультимодальні перевезення, реєстр.№ 4258 від 23.10.2020, внесений Кабінетом Міністрів України, за результатом розгляду прийняти у першому читанні за основу.

Також члени Комітету розглянули та обговорили низку законопроектів та ухвалили рішення рекомендувати Верховній Раді України:

-  прийняти за основу:

проект Закону «Про внесення змін до деяких законів України щодо державного регулювання у сфері транспортування нафти, нафтопродуктів, аміаку магістральними трубопроводами» (реєстр.№ 4405), яким передбачається визначення на законодавчому рівні повноважень Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, щодо здійснення державного регулювання діяльності суб’єктів природних монополій у сфері транспортування нафти, нафтопродуктів, аміаку магістральними трубопроводами;

-  прийняти за основу при наявності фінансового забезпечення:

проект Закону «Про внесення змін до Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» щодо відновлення пільг у зв’язку з рішенням Конституційного Суду України № 12-р/2018 від 18 грудня 2018 року та уточнення окремих положень» (реєстр№ 3222), яким пропонується забезпечення виконання Рішення Конституційного суду щодо соціальної підтримки учасників війни, членів сімей загиблих, осіб, які мають особливі заслуги перед Батьківщиною, шляхом відновлення їх права на безкоштовний проїзд та отримання пільг без врахування їх доходу;

проект Закону «Про учасників Революції Гідності та сім’ї Героїв Небесної Сотні», (реєстр.№ 4363), яким пропонується встановити пільги та/чи компенсацію вартості проїзду всіма видами транспорту в межах України для учасників Революції Гідності та сім’ї Героїв Небесної Сотні.

Народні депутати України прийняли рішення рекомендувати Верховній Раді України повернути суб’єкту права законодавчої ініціативи на доопрацювання проект Закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо відповідальності за порушення законодавства щодо управління у сфері безпеки автомобільних доріг» (реєстр.№ 4551) та проект Закону «Про захист населення та територій від повеневих ситуацій» (реєстр.№ 4455).