23 вересня 2021, 09:17

22 вересня 2021 року відбулося засідання Комітету Верховної Ради України з питань транспорту та інфраструктури

 

22 вересня 2021 року відбулося засідання Комітету Верховної Ради України з питань транспорту та інфраструктури за участі народних депутатів України, керівництва та представників Міністерства інфраструктури України, Міністерства фінансів України та Державіаслужби України.

На засіданні розглядалися поправки та пропозиції, подані суб’єктами законодавчої ініціативи до законопроектів «Про мультимодальні перевезення» (реєстр.№ 4258) та «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення порядку розроблення, прийняття та впровадження авіаційних правил України» (реєстр.№ 3683), підготовлених до другого читання.

Члени Комітету після розгляду та обговорення питань підтримали рішення підкомітетів щодо поданих поправок і пропозицій та одноголосно ухвалили рішення рекомендувати Верховній Раді України прийняти законопроекти в другому читанні та в цілому.

Також розглядався проект Закону про внесення змін до Закону України "Про транспорт", реєстр.№ 5225 від 10.03.2021, яким пропонується уточнити визначення понять «склад авіаційного транспорту» та «землі авіаційного транспорту», а також замінити формулювання «місцеві Ради народних депутатів» на «представницькі органи місцевого самоврядування». Прийнято рішення рекомендувати Верховній Раді України відхилити законопроект.

Народні депутати розглянули проект Закону про поштовий зв’язок, реєстр.№ 4353 від 10.11.2020, розроблений з метою гармонізації національного законодавства із законодавством ЄС у сфері надання послуг поштового зв’язку шляхом імплементації положень Директиви 97/67/ЄС. Законопроектом пропонується визначити правову основу діяльності у сфері надання послуг поштового зв’язку, зокрема, повноваження центральних органів виконавчої влади та національного регулятора; права та обов’язки операторів поштового зв’язку та користувачів зазначених послуг; врегулювати засади відповідальності операторів поштового зв’язку та користувачів послуг у цій сфері.

Альтернативний проект Закону, реєстр.№ 4353-1, не містить положення щодо кур’єрських послуг. У п. 1 пояснювальної записки до законопроекту зазначається, що «Директива регулює виключно надання універсальних поштових послуг, а в іншому – передбачає принцип лібералізації ринку поштових послуг, до яких не відносить кур’єрську доставку».

Альтернативний проект Закону, реєстр.№ 4353-2, дублює редакцію законопроекту реєстр.№ 4353, за винятком положень, що стосуються кур’єрських послуг, технічних вимог до окремих поштових засобів та тих, що регламентують діяльність призначеного оператора поштового зв’язку.

Члени Комітету ухвалили рішення рекомендувати Верховній Раді України прийняти за основу проект закону про поштовий зв’язок, реєстр.№ 4353, а альтернативні законопроекти - відхилити.

На засіданні Комітету було розглянуто поданий Урядом проект Закону про Державний бюджет України на 2022 рік, реєстр.№ 6000 від 15.09.2021 та обговорено пропозиції до нього стосовно питань транспорту та інфраструктури. Прийнято рішення узагальнити висловлені на засіданні Комітету пропозиції до законопроекту та направити їх в Комітет з питань бюджету.

Також народні депутати розглянули та вирішили прийняти за основу в першому читанні, при наявності фінансового забезпечення та адресної грошової допомоги, законопроекти:

- про внесення змін до Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» щодо підвищення (відновлення) соціального захисту ветеранів війни та інших осіб» (реєстр.№5583-1), яким пропонується, на виконання Рішення Конституційного Суду, відновити учасникам війни, членам сімей загиблих, особам, які мають особливі заслуги перед Батьківщиною право на пільги на проїзд;

- «Про статус і соціальний захист дітей, які постраждали внаслідок воєнних дій та збройних конфліктів на території України» (реєстр.№ 5718), яким пропонується надати додаткові соціальні гарантії та пільги, в тому числі в частині оплати вартості проїзду, дітям, які постраждали внаслідок воєнних дій та збройних конфліктів на території України, включаючи дітей з інвалідністю.