18 листопада 2021, 09:21

17 листопада 2021 року відбулося засідання Комітету з питань транспорту та інфраструктури


17 листопада 2021 року відбулося засідання Комітету з питань транспорту та інфраструктури, участь у якому взяли народні депутати України – члени Комітету, керівництво та представники Міністерства інфраструктури України, Державної аудиторської служби України, АТ «Укрзалізниця», представники Укртрансбезпеки та Укравтодору.

На засіданні Комітету були розглянуті законопроекти щодо впровадження електронних квитків на автомобільному та міському електричному транспорті метою яких є удосконалення правового регулювання використання електронних квитків як одного з різновидів проїзних документів в громадському транспорті (реєстр.№№ 5705 та 5705-1).

Законопроектом реєстр.№ 5705 пропонується внести зміну до статті 910 Цивільного кодексу з метою визначення електронного квитка, на ряду з паперовим квитком, підставою для укладення договору перевезення пасажира та багажу. Також передбачаються зміни до Законів «Про міський електричний транспорт» та «Про автомобільний транспорт» в частині визначення термінів «електронний квиток» та «квиток», а також покладання функції затвердження форми, обов’язкових реквізитів та відомостей, які має містити проїзний документ та електронний проїзний документ на Міністерство інфраструктури України.

Ключовими відмінностями альтернативного законопроекту реєстр.№ 5705-1 від основного є запровадження нової термінології (термін «транспортна картка»), надання більших повноважень місцевій владі, а не ЦОВВ, в тому числі в частині затвердження форми квитка та змісту відомостей електронного квитка.

Члени Комітету після розгляду та обговорення законопроектів ухвалили рішення прийняти за основу проект закону реєстр.№ 5705, а законопроект реєстр№ 5705-1 – відхилити.

Комітетом було розглянуто проект Закону України «Про внесення змін до Закону України «Про транспорт» щодо окремих питань розвитку транспорту та відносин підприємств транспорту з органами виконавчої влади і місцевого самоврядування, (реєстр.№ 5531).

Законопроектом пропонується внести зміни до статей 1 та 5 Закону України «Про транспорт», в тому числі стаття 5 доповнюється новою частиною шостою, згідно з якою визначається, що ліквідація підприємств транспорту, що здійснюють обслуговування та/чи перевезення пасажирів у приміському сполученні, об’єктів, пов’язаних із обслуговуванням пасажирів на приміських маршрутах, здійснюється з урахуванням регіональних соціально-економічних чинників за погодженням з органами місцевого самоврядування.

За результатами обговорення, з огляду на висловлені до законопроекту зауваження, Комітет рекомендував Верховній Раді України проект Закону реєстр.№ 5531 повернути суб’єкту права законодавчої ініціативи на доопрацювання.

Також, народні депутати розглянули та рекомендували Верховній Раді України прийняти за основу законопроекти:

- «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо врегулювання окремих питань приєднання до інженерних мереж» (реєстр.№ 5183), яким пропонується, унормування та уніфікація процедури приєднання об’єктів будівництва до мереж газо-, електро-, тепло-, водопостачання.

- «Про внесення змін до Бюджетного кодексу України» (реєстр.№ 6062), яким пропонується врегулювання питань, пов’язаних із підготовкою проекту Закону України «Про Державний бюджет України на 2022 рік», зокрема, удосконалення бюджетних процедур та актуалізація деяких норм Бюджетного кодексу України.

Проект Закону «Про внесення змін до Бюджетного кодексу України (щодо уточнення розподілу податку на доходи фізичних осіб між державним бюджетом та бюджетом міста Києва) (реєстр.№ 6117) члени Комітету рекомендували Верховній Раді України за результатом розгляду повернути суб’єкту права законодавчої ініціативи на доопрацювання.

Також на засіданні Комітету розглядалось питання щодо стану справ у сфері залізничного транспорту та окремі питання діяльності АТ «Укрзалізниця». Народні депутати заслухали інформацію та обговорили питання щодо результатів заходів державного контролю з питань діяльності АТ «Укрзалізниця» та його філій за період з 01.01.2017 по 30.06.2020, здійснених Держаудитслужбою; реалізації експериментального проекту щодо допуску приватних локомотивів до роботи окремими маршрутами на залізничних коліях загального користування (відповідно до постанови Уряду від 04.12.2019 № 1043); виконання ремонтів та оновлення інфраструктури і рухомого складу залізничного транспорту, забезпечення безпеки руху та залізничних перевезень; впровадження  суспільно важливих послуг з перевезення пасажирів залізничним транспортом в рамках законодавчого реформування галузі; стану справ в медичних закладах (клінічних лікарнях), що підпорядковані філії «Центр охорони здоров’я» АТ «Укрзалізниця», а також низку інших проблемних та актуальних питань залізничного транспорту.