13 листопада 2019, 18:18

13 листопада 2019 р. відбулось засідання Комітету з питань транспорту та інфраструктури

 

13 листопада 2019 р. відбулось засідання Комітету з питань транспорту та інфраструктури.

Члени Комітету розглянули законопроект про внесення змін до Закону України "Про дорожній рух" щодо організації дорожнього руху для осіб, які рухаються в кріслах колісних, реєстр.№ 0963, що підготовлений до другого читання.

Законопроектом передбачається визначити як учасників дорожнього руху осіб з інвалідністю, що рухаються в кріслах колісних, та їх права і обов’язки, відповідно до Міжнародної конвенції про дорожній рух, підписаної 08 листопада 1968 року (стаття 26).

Голова підкомітету з питань безпеки дорожнього руху та безпеки на транспорті Оксана Савчук, доповідаючи законопроект на засіданні Комітету, зазначила, що Комітет 28 жовтня 2019 року розглянув законопроект і прийняв рішення рекомендувати Верховній Раді України прийняти його.

При погодженні порівняльної таблиці Головне юридичне управління Апарату Верховної Ради України надало зауваження, які запропоновано врахувати з урахуванням прийнятого Закону України від 2 жовтня 2018 року № 2581-VIII «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо застосування терміну «особа з інвалідністю» та похідних від нього, та з урахуванням того, що після прийняття даного законопроекту буде необхідність внесення змін в підзаконні акти, зокрема в Правила дорожнього руху, затверджені КМУ, щодо узгодження терміну «пішохід». Були внесені зміни в порівняльну таблицю до законопроекту.

Члени Комітету результатами голосування ухвалили рішення рекомендувати Верховній Раді прийняти законопроект № 0963 у другому читанні та в цілому.

          Під час засідання також розглянуто законопроект про внесення змін до деяких законів України щодо запобігання несприятливому впливу забруднення повітряного середовища на здоров'я населення, реєстр.№ 2296, з опрацювання якого Комітет не є головним.

          

Голова підкомітету з питань автомобільних доріг та дорожнього господарства  Юрій Корявченков, доповідаючи законопроект зазначив, що після опрацювання законопроекту з експертами пропонується застосовувати імперативну норму заборони руху вантажівок, повною масою більше 8 тон у містах з чисельністю населення 400 тисяч осіб і більше (ця норма буде застосовуватись до 10 міст країни). Також передбачити можливість містам (за рішенням органів місцевого самоврядування) вводити обмеження руху вантажних автомобілів - і меншою масою, - і в інші часові періоди доби, з врахуванням дня тижня. 

Інші міста, незалежно від чисельності населення, також можуть застосовувати тимчасові обмеження руху вантажівок, за відповідним рішенням органів місцевого самоврядування.

          В ході обговорення питання було надано ряд пропозицій і зауважень до законопроекту.

          Депутати ухвалили рішення рекомендувати Верховній Раді України проект Закону «Про внесення змін до деяких законів України щодо запобігання несприятливому впливу забруднення повітряного середовища на здоров’я населення», реєстраційний № 2296, прийняти за основу із урахуванням висловлених пропозицій.

         

Члени Комітету також прийняли рішення провести виїзне засідання Комітету в аеропорту “Бориспіль” на тему: “Стан діяльності ДП МА Аеропорт “Бориспіль”, проблемні питання та перспективи розвитку”.