20 вересня 2021, 16:11

20 вересня 2021 року відбулося засідання підкомітету з питань авіаційного транспорту

 

20 вересня 2021 року відбулося засідання підкомітету з питань авіаційного транспорту, на якому розглядався проект закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення порядку розроблення, прийняття та впровадження авіаційних правил України» (реєстр.№ 3683), підготовлений до другого читання.

У засіданні взяли участь народні депутати України, представники Міністерства інфраструктури Украаїни та Державіаслужби України.

У визначений статтею 116 Регламенту Верховної Ради України строк до головного Комітету надійшло 15 пропозицій від 8 народних депутатів України. Підкомітет розглянув пропозиції суб’єктів права законодавчої ініціативи і шляхом голосування визначився по кожній з них: 2 було враховано, 13 відхилено.

Також розглядався проект закону «Про внесення змін до Закону України «Про транспорт» (реєстр.№ 5225), внесений народним депутатом України Деркачем А.Л.

У проекті шляхом внесення змін до Закону України «Про транспорт» пропонується уточнити визначення понять «склад авіаційного транспорту» та «землі авіаційного транспорту», а також замінити формулювання «місцеві Ради народних депутатів» на «представницькі органи місцевого самоврядування». Зокрема, пропонується статтю 23 зазначеного Закону викласти в новій редакції, а саме віднести до складу авіаційного транспорту підприємства (авіаперевізників), що здійснюють перевезення пасажирів, вантажів, багажу, пошти, авіаційні роботи, а також аеропорти, аеродроми, об’єкти авіаційної діяльності, провайдери аеронавігаційного обслуговування, авіаційні навчальні заклади, центри перепідготовки і підвищення кваліфікації авіаційних спеціалістів, центри авіаційної медицини, ремонтні заводи цивільної авіації, інші підприємства, установи та організації незалежно від форм власності, що забезпечують роботу авіаційного транспорту.

Проте, частина перша ст. 1 Повітряного кодексу України визначає авіаційного перевізника як суб’єкта господарювання, що надає послуги з перевезення пасажирів, вантажу, пошти повітряним транспортом. таким чином, формулювання «підприємств (авіаперевізників), що здійснюють перевезення пасажирів, вантажів, багажу, пошти, авіаційні роботи» не узгоджується з визначенням «авіаперевізник».

Пунктом 4 розділу І законопроекту пропонується ст. 32 «Авіаційний транспорт і його склад» викласти в новій редакції, в якій мова йдеться про землі авіаційного транспорту. Таким чином, порушується ст. 72 Земельного кодексу України, яка дає визначення земель авіаційного транспорту.

Законопроект не підтримується Міністерством інфраструктури України та Державіаслужбою України.

Підкомітет рекомендував відхилити законопроект.