20 березня 2023, 15:29

20 березня 2023 року відбулося засідання Комітету з питань транспорту та інфраструктури

20 березня 2023 року відбулося засідання Комітету з питань транспорту та інфраструктури за участі представників Міністерства розвитку громад, територій та інфраструктури, Акціонерного товариства «Укрпошта».

Народні депутати України розглянули проект Закону про внесення змін до Закону України «Про дорожній рух» щодо усунення неточностей у сфері державної реєстрації та обліку транспортних засобів (реєстр.№ 8246).

Законопроектом пропонується у частині четвертій статті 34 Закону України «Про дорожній рух», виключити слова «…що використовуються на автомобільних дорогах державного значення.», що дасть змогу виправити існуючи неузгодженості та невідповідності, які на сьогоднішній день існують у чинному законодавстві «Про дорожній рух» та «Про автомобільні дороги».

Члени Комітету рекомендували Верховній Раді України прийняти законопроект за основу.

Народні депутати  на засіданні обговорили проект Закону про внесення змін до Закону України "Про поштовий зв’язок" (щодо врегулювання питання випуску цифрової марки) (реєстр.№ 8280).

Проектом акту передбачається визначення нового терміну «цифрова поштова марка, згідно з яким цифрова поштова марка – унікальний (невзаємозамінний) віртуальний актив, який посвідчує майнові права на цифрове зображення поштової марки або похідного твору від зображення поштової марки, як об'єкт цивільних прав, визначений індивідуальними ознаками, та не може бути замінений аналогічним віртуальним активом без зміни його вартості та/або сутності.

Також передбачається внести зміни до статті 18 зазначеного закону, відповідно до яких цифрова поштова марка є об’єктом образотворчого мистецтва та не є засобом оплати послуги поштового зв’язку з пересилання письмової кореспонденції, що надається призначеним оператором поштового зв’язку.

Прийнято рішення рекомендувати Верховній Раді України проект Закону про внесення змін до Закону України "Про поштовий зв’язок" (щодо врегулювання питання випуску цифрової марки) за результатами розгляду прийняти  за основу.

Також було розглянуто проект Закону про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення та деяких законодавчих актів України щодо посилення відповідальності за непроведення рекультивації земельних ділянок, які використовувались для забезпечення процесу будівництва, реконструкції та ремонту автомобільних доріг (реєстр.№ 8284) та проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо забезпечення вивчення правил безпеки дорожнього руху (реєстр. № 8356). Члени Комітету рекомендували Верховній Раді України прийняти зазначені законопроекти за основу.

Після обговорення на засіданні Комітету проекту Закону про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення щодо посилення відповідальності в галузі поштового зв’язку (реєстр.№ 4354), народні депутати рекомендували Верховній Раді України прийняти його за основу з такими зауваженнями: 1) у назві та в тексті статті 188-7 назву регуляторного органу викласти наступним чином: «Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах електронних комунікацій, радіочастотного спектра та надання послуг поштового зв’язку» у відповідних відмінках; 2) у тексті статті 188-7 виключити слова «універсальних» та «призначеного».

Також члени Комітету підтримали та рекомендували Верховній Раді України прийняти за основу та в цілому урядовий проект Закону про вихід з Угоди про проведення узгодженої політики у визначенні транспортних тарифів (реєстр. № 0185).