02 травня 2023, 16:14

02 травня 2023 року відбулося засідання Комітету з питань транспорту та інфраструктури

 

02 травня 2023 року відбулося засідання Комітету з питань транспорту та інфраструктури. В засіданні взяли участь народні депутати України, керівництво та представники Міністерства розвитку громад, територій та інфраструктури, представники Державного агентства відновлення та розвитку інфраструктури, МВС, Національної поліції, Міністерства фінансів, Міністерства економіки, Держгеокадастру.

Народні депутати України розглянули, проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо використання смуги відведення автомобільних доріг загального користування суб’єктами господарювання (реєстр.№ 7696). Законопроектом передбачається запровадження плати за використання смуги відведення автомобільної дороги загального користування суб’єктами господарювання та спрямування її до Державного дорожнього фонду; заборона розташовувати засоби зовнішньої реклами, рекламоносії у смузі відведення автомобільних доріг загального користування та запроваджується дозвіл на використання смуги відведення автомобільних доріг загального користування суб’єктами господарювання. Прийнято рішення рекомендувати Верховній Раді України проект Закону повернути суб’єкту права законодавчої ініціативи на доопрацювання.

Члени Комітету обговорили проект Закону про внесення змін до Закону України "Про забезпечення прав і свобод внутрішньо переміщених осіб" щодо запровадження безкоштовного проїзду для внутрішньо переміщених осіб на період дії воєнного стану (реєстр.№ 8020). Законопроект розроблено з метою підтримки громадян України, які отримали статус внутрішньо переміщеної особи внаслідок збройної агресії РФ, шляхом надання їм на період дії воєнного стану права на безкоштовний проїзд на території всієї України усіма видами міського пасажирського транспорту, автобусами приміських і міжміських маршрутів, автомобільним транспортом загального користування в сільській місцевості, а також залізничним транспортом, у тому числі внутрішньо- районних, внутрішньо- та міжобласних. Народні депутати вирішили рекомендувати Верховній Раді України прийняти законопроект за основу.

В ході обгворення проекту Закону про внесення змін до Закону України “Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту” щодо уточнення категорій осіб, які належать до ветеранів війни та членів сімей загиблих (померлих) Захисників і Захисниць України (реєстр.№ 9126) прийнято рішення рекомендувати Верховній Раді України повернути його суб’єкту права законодавчої ініціативи на доопрацювання.

Учасники засідання також розглянули низку законопроектів щодо врегулювання питання паркування транспортних засобів. Зокрема про внесення змін до статті 265-4 Кодексу України про адміністративні правопорушення щодо заборони тимчасового затримання транспортних засобів інспекторами з паркування під час дії правового режиму воєнного або надзвичайного стану (реєстр.№  9092), про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення щодо повноважень інспекторів з паркування у сфері забезпечення безпеки дорожнього руху (реєстр.№ 9092-1), про внесення змін до кодексу адміністративних правопорушень щодо упорядкування сфери експлуатації автомобільного транспорту (реєстр.№ 9092-2), про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення щодо повноважень інспекторів з паркування у сфері забезпечення безпеки дорожнього руху (реєстр.№  9092-3). Комітет ухвалив рішення законопроекти реєстр.№  9092, реєстр.№ 9092-1, реєстр.№ 9092-2 відхилити, а проект Закону реєстр.№  9092-3 рекомендувати Верховній Раді України прийняти за основу.