05 березня 2020, 17:22

05 березня 2020 року відбулося засідання підкомітету з питань морського транспорту

 

05 березня 2020 року відбулося засідання підкомітету з питань морського транспорту, в якому взяли участь народні депутати України,  представники  Міністерства інфраструктури України, Державного підприємства «Сервісний центр морського та річкового транспорту»,  Державної служби морського та річкового транспорту України,  Інспекції з питань підготовки та дипломування моряків, профспілок та громадських організацій, які працюють в галузі морського транспорту.

Засідання підкомітету з питань морського транспорту було ініційовано народним депутатом  України - Діденко Юлією Олександрівною, підтримано головою Комітету з питань транспорту та інфраструктури - Кісєлем Ю.Г. та  головою підкомітету з питань морського транспорту -  Васильковським І. І.

До народних депутатів України надходять численні звернення щодо корупції та перевищення повноважень керівниками державних в сфері підготовки моряків, видачі посвідчень особи моряка та видачі інших документів, необхідних для роботи за професією.

3 березня Кабінет Міністрів України затвердив постанову КМУ від 03.03.2020 №174 «Про реалізацію експериментального проекту щодо видачі посвідчення особи моряка», яка набрала чинності 4 березня 2020 року.

Постанова врегульовує питання видачі посвідчення особи моряка державним підприємством до 31 травня цього року, а з 01 червня  видача посвідчень покладається на центри надання адміністративних послуг.

На засіданні підкомітету розглянуто питання щодо діяльності Державного підприємства  «Сервісний центр морського та річкового транспорту» , Інспекції з питань підготовки та дипломування моряків, Державної служби морського та річкового транспорту України в частині надання послуг з оформлення посвідчення особи моряка, послужної книжки, кваліфікаційних документів.

Обговорили ситуацію щодо введення  електронного кабінету моряка відповідно до завдань визначених Указом Президента України «Про невідкладні заходи з проведення реформ та зміцнення держави» від 08.11.2019 №837/2019 (термін виконання  до 30.07.2020) визначили пріоритетні напрямки удосконалення законодавства у сфері підготовки та дипломування моряків.

 Підкомітет вирішив, відповідно до ч.1 ст.15 Закону України  «Про комітети Верховної Ради України» рекомендувати Комітету з питань транспорту та інфраструктури:

 в термін до 01 квітня 2020 року  cтворити робочу групу з напрацювання законодавчих ініціатив в сфері морського транспорту в тому числі щодо комплексного вирішення питання підготовки морських фахівців, діяльності навчально-тренувальних центрів з підготовки моряків, врегулювання невідповідностей між нормами міжнародного та національного морського законодавства з питань підготовки та дипломування моряків, видачі морських документів міжнародного зразка та врегулювання вартості зазначених послуг;

розглянути зазначене питання  в травні цього року на  одному з виїздних засідань;

звернутися до Рахункової палати України щодо проведення перевірки використання за призначенням коштів Державним підприємством «Сервісний центр морського та річкового транспорту» і  за наслідками перевірки надати Верховній Раді України висновки;

направити звернення Міністру Інфраструктури України -  Криклію В.В. щодо вжиття заходів із прискорення введення  Електронного кабінету моряка відповідно до завдань визначених згідно з Указом Президента України.