17 листопада 2020, 17:45

17 листопада 2020 року відбулося засідання підкомітету з питань авіаційного транспорту

 

17 листопада 2020 року відбулося засідання підкомітету з питань авіаційного транспорту, в якому взяли участь народні депутати України – члени Комітету, голова Державіаслужби України Більчук О.В., в.о. директора ДП «Украерорух» Ярмак А.М., генеральний директор Директорату авіаційного транспорту Міністерства інфраструктури України Кушпіль Д.С.

На засіданні розглядалися нагальні для авіаційної галузі проекти законів:

проект Закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо удосконалення порядку розроблення, прийняття та впровадження авіаційних правил України» (реєстр. № 3683 від 18.06.20), внесений Кабінетом Міністрів України;

проект Закону «Про внесення змін до Державної програми авіаційної безпеки цивільної авіації» (реєстр. № 4110 від 17.09.20), внесений Кабінетом Міністрів України.

проект Закону «Про внесення змін до Повітряного кодексу України щодо удосконалення законодавчого врегулювання у сфері безпілотних повітряних суден цивільної авіації»(реєстр. № 3716 від 22.06.20), внесений народними депутатами України Павловським П.І., Величковичем М.Р. та інш.

Законопроект №3683 розроблено з метою удосконалення порядку розроблення, прийняття та впровадження авіаційних правил України, що сприятиме ефективному впровадженню у національне законодавство актів Європейського Союзу в галузі цивільної авіації.

Метою прийняття законопроекту №4110 є забезпечення можливості застосування відображення в електронному вигляді інформації, що міститься у паспорті громадянина України у формі картки, та відображення в електронному вигляді інформації, що міститься у паспорті громадянина України для виїзду за кордон у випадку перевезення пасажирів повітряним транспортом (у межах держави).

Основним завданням законопроекту №3716 є внесення змін до Повітряного кодексу України в частині виокремлення вимог до безпілотних повітряних суден, їх експлуатації та дистанційних пілотів.

Зокрема, законопроектом передбачається:

сучасне визначення понять «безпілотна авіаційна система», «безпілотне повітряне судно», «дистанційний пілот»;

внесення зміни до ст. 10 з метою забезпечення розробки та забезпечення необхідного рівня безпеки авіації, в тому числі експлуатантами безпілотних повітряних суден;

внесення зміни до ст. 13 Повітряного кодексу України в частині встановлення необов’язковості отримання сертифіката експлуатанта для безпечного використання БПС;

внесення зміни до ст. 39 Повітряного кодексу України, що передбачають формування засад для створення спрощеної системи обліку БПС, що не потребують отримання сертифікату типу, та їх експлуатантів;

доповнення ст. 52 Повітряного кодексу України пунктом, що встановлює окремі вимоги до підготовки та компетенції дистанційного пілота;

доповнення переліку видів обов’язкового авіаційного страхування вимогою до експлуатанта безпілотного повітряного судна страхувати відповідальність за шкоду, заподіяну третім особам.

Підкомітет рекомендував прийняти законопроекти № 3716 та № 3683 в першому читанні за основу.

Стосовно рішення щодо проекту закону № 4110 не було досягнуто компромісу. Підкомітет пропонує визначитися з позицією на засіданні Комітету.