09 вересня 2021, 09:11

8 вересня 2021 р. відбулося засідання Комітету Верховної Ради України з питань транспорту та інфраструктури

8 вересня 2021 р. відбулося засідання Комітету Верховної Ради України з питань транспорту та інфраструктури.

Участь у заході взяли народні депутати України, керівництво та представники Міністерства інфраструктури України, керівництво Міністерства соціальної політики України.

До розгляду на засіданні винесені законопроекти, до яких Комітет транспорту та інфраструктури мав надати пропозиції.

Зокрема, народні депутати розглянули та рекомендували повернути суб’єкту права законодавчої ініціативи на доопрацювання законопроект «Про внесення змін до Бюджетного кодексу України щодо підвищення збалансованості місцевих бюджетів» (реєстр. №5693), яким пропонується збільшення відсотку відрахувань коштів від Державного дорожнього фонду для спрямування субвенції місцевим бюджетам на ремонт доріг із 35% до 45%, шляхом зменшення фінансування доріг державного значення.

Члени Комітету також розглянули проект Закону «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо рентної плати за транзитне транспортування трубопроводами природного газу територією України» (реєстр.№ 3531), яким пропонується запровадити рентну плату за транзитне транспортування трубопроводами природного газу територією України. А саме -  встановити ставку рентної плати у розмірі 0,21 долара США за транзитне транспортування 1000 куб. метрів природного газу за кожні 100 кілометрів відстані відповідних маршрутів його транспортування. Платником рентної плати є оператор газотранспортної системи, який на підставі ліцензії здійснює діяльність із транспортування природного газу газотранспортною системою на користь третіх осіб (замовників) та надає (організовує) послуги з його транзиту територією України. Прийнято рішення рекомендувати Верховній Раді України повернути законопроект суб’єкту права законодавчої ініціативи на доопрацювання.

На засіданні прийнято рішення рекомендувати Верховній Раді України прийняти за основу законопроект «Про внесення зміни до статті 22 Закону України «Про правовий режим земель охоронних зон об’єктів магістральних трубопроводів» (реєстр.№ 5587). Проектом вносяться зміни, які визначають заборони, що діють у межах охоронних зон об’єктів магістральних газопроводів, етиленопроводів. Передбачено виключення щодо полів для гольфа, які мають ґрунтово-трав’яне покриття та не передбачають побудови капітальних будівель і зон для глядачів, при цьому повною мірою зберігаються усі існуючі обмеження щодо заборони організації заходів, пов’язаних з масовим скупченням людей.

Також народні депутати України розглянули проект Закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо пільг з оплати проїзду та деяких інших пільг» (реєстр.№ 5651), та альтернативні йому законопроекти: «Про внесення змін до деяких законів України щодо пільг з проїзду та деяких інших пільг» (реєстр.№ 5651-1), «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо пільг з оплати проїзду та деяких інших пільг» (реєстр.№ 5651-2), «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо пільг з оплати проїзду та деяких інших пільг» (реєстр.№ 5651-3).

Члени Комітету прийняли рішення рекомендувати Верховній Раді України прийняти законопроект, реєстр.№ 5651-2, яким передбачається, що пільги щодо проїзду на транспорті та деякі інші пільги «надаються відповідно до ст. 97 Бюджетного кодексу України у визначених Кабінетом Міністрів України порядку і розмірах» (тобто субвенція з Державного бюджету України місцевим бюджетам на здійснення державних програм соціального захисту), в першому читанні за основу, а законопроекти реєстр.№ 5651, реєстр.№ 5651-1, реєстр.№ 5651-3 – відхилити.