12 січня 2023, 16:15

12 січня 2023 року відбулося засідання Комітету з питань транспорту та інфраструктури

12 січня 2023 року відбулося засідання Комітету з питань транспорту та інфраструктури, участь у якому взяли народні депутати України – члени Комітету, представники Міністерства розвитку громад, територій та інфраструктури України, Міністерства внутрішніх справ України, Національної поліції України, Головного сервісного центру МВС.

На засіданні Комітету розглядався проект Закону про внесення змін до Закону України «Про внутрішній водний транспорт» щодо судноплавства під час введення воєнного або надзвичайного стану», реєстраційний (реєстр.№ 7651), який врегульовує питання судноплавства на внутрішніх водних шляхах у період воєнного або надзвичайного стану. Законопроектом надаються повноваження центральному органу виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері внутрішнього водного транспорту, тимчасово припиняти судноплавство на окремих ділянках внутрішніх водних шляхів протягом навігаційного періоду у разі введення в Україні або в окремих її місцевостях воєнного чи надзвичайного стану. Прийнято рішення рекомендувати Верховній Раді України прийняти законопроект за основу та в цілому (з техніко-юридичними правками).

Члени Комітету розглянули проект Закону про внесення змін до Закону України «Про дорожній рух» щодо використання пішоходами світлоповертальних елементів в темну пору доби чи в умовах недостатньої видимості» (реєстр.№ 8155). Враховуючи висловлені до цього законопроекту зауваження та за результатами обговорення ухвалено рішення рекомендувати Верховній Раді України прийняти законопроект за основу з пропозицією Комітету щодо покладення на пішоходів обов’язку рухатися по тротуарах, пішохідних або велосипедних доріжках, узбіччях, а в разі їх відсутності - по краю проїзної частини автомобільної дороги чи вулиці, а в темну пору доби чи в умовах недостатньої видимості у разі руху по краю проїзної частини чи по узбіччю - використовуючи світлоповертальні елементи (стрічки, наклейки, жилети тощо), або бути в одязі, який має світлоповертальні елементи (як це передбачено чинною редакцією п. 4.4 Правил дорожнього руху).


Народні депутати України обговорили проект Закону про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення щодо відповідальності пішоходів за невикористання світлоповертальних елементів у темну пору доби чи в умовах недостатньої видимості» (реєстр.№ 8156). Комітет прийняв рішення рекомендувати Верховній Раді України повернути законопроект суб’єкту права законодавчої ініціативи на доопрацювання.

На засіданні затверджено перелік законопроектів, які пропонується включити в проект порядку денного дев’ятої сесії Верховної Ради України дев’ятого скликання (лютий - липень 2023 р.) та  План роботи Комітету з питань транспорту та інфраструктури на дев’яту сесію Верховної Ради України.