Повідомлення

Перейти до розділу
21 березня 14:39
Верховна Рада ухвалила Закон України щодо дерегуляції господарської діяльності у галузі цивільної авіації. докладніше
06 лютого 15:11
Звіт про роботу Комітету з питань транспорту та інфраструктури за період 8 сесії 9 скликання (вересень 2022 р. – лютий 2023 р.) посилання...
29 грудня 09:23
Звіт про роботу Комітету з питань транспорту та інфраструктури за 2022 рік посилання...
17 квітня 10:12
16 квітня 2024 року відбулось засідання підкомітету з питань авіаційного транспорту докладніше
16 квітня 10:53
15 квітня 2024 року відбулося засідання Комітету з питань транспорту та інфраструктури докладніше
11 квітня 10:58
10 квітня 2024 року відбулося засідання Комітету з питань транспорту та інфраструктури докладніше
09 квітня 14:21
8 квітня 2024 року відбулась спільна координаційна зустріч керівництва та членів Комітету з питань транспорту та інфраструктури із представниками Світового банку докладніше
22 лютого 09:13
21 лютого 2024 року відбулось засідання підкомітету з питань автомобільного транспорту Комітету з питань транспорту та інфраструктури докладніше
19 лютого 17:06
19 лютого 2024 року відбулося засідання Комітету з питань транспорту та інфраструктури докладніше
25 січня 17:56
25 січня 2024 року відбулося засідання Комітету з питань транспорту та інфраструктури докладніше
10 січня 15:37
10 січня 2024 року відбулося засідання Комітету з питань транспорту та інфраструктури докладніше
Аудіо Фото

Медіа-архів

RSS
28 березня 2022, 09:30

Комітет з питань транспорту та інфраструктури повідомляє про стан у транспортній галузі та прийняті Верховною Радою України закони, що стосуються інфраструктури

Комітет з питань транспорту та інфраструктури повідомляє про стан у транспортній галузі та прийняті Верховною Радою України закони, що стосуються інфраструктури.

Триває тридцять другий день повномасштабної агресивної війни, яку Російська Федерація розв’язала і веде проти України та Українського народу.

За цей час окупантами систематично знищуються об’єкти транспортної інфраструктури та цивільні об’єкти нашої країни.

Окрім захисту на військовому фронті, Україна також, працює на міждержавній арені.

 Україна пропонує Європейському Союзу повністю заблокувати транспортне сполучення з країною – агресором російською федерацією.

Так, за офіційною інформацією Міністерство інфраструктури України направило звернення до Європейської комісії з пропозиціями посилити економічний тиск на російську федерацію та Республіку Білорусь, та запропоновано повністю заблокувати наземне та морське транспортне сполучення з росією та Білорусією; заблокувати можливість перевезення вантажів і людей до росії та Білорусі через територію Європейського Союзу і через його кордони; заборонити надання митних послуг щодо товарів, що доставляються до російської федерації та Республіки Білорусь.

Вказані заходи необхідні для зупинки постачання до країни-агресора товарів подвійного призначення, що можуть використовуватися для військових потреб.

 За офіційною інформацією Державної служби України з безпеки на транспорті, в Одеській області відкрито новий пункт видачі дозволів на міжнародні вантажні перевезення «Орлівка», який запрацює з 29 березня розпочне роботу новий пункт видачі дозволів.

 «ПВД Орлівка» (Одеська область, с. Орлівка, Поромна дорога, 1)працюватиме за графіком вівторок - субота з 9:00 до 18:00, обідня перерва з 13:00 до 14:00.

 Позитивним зрушенням є також, перший повноцінний обмін військовополоненими, який відбувся 24 березня. Зокрема, до країни - агресора українська сторона відправила 11 російських моряків, додому ж повертаються 19 українських цивільних моряків із рятувального судна Сапфір, які були захоплені окупантами при спробі забрати наших військових з острова Зміїний. За умовами обміну, сам рятувальний корабель також буде повернений Україні і буде відправлений до порту в Туреччині.

Також, за місяць поки триває війна, Верховна Рада України працює в режимі пленарного засідання безперервно.

Для покращення обороноздатності країни, стабільного функціонування економіки держави, Верховною Радою України за період з 24.02-21.03.2022 прийнято 40 важливих законів України та постанов Верховної Ради України, які зокрема стосуються також транспорту та інфраструктури.

Комітет з питань транспорту та інфраструктури акцентує увагу на деяких з них.

 Закон України «Про основні засади примусового вилучення в Україні об’єктів права власності Російської Федерації та її резидентів» від 3 березня 2022 року № 2116-IX.

Законом передбачається:

- процедура примусового вилучення в Україні об’єктів права власності Російської Федерації та її резидентів, яка здійснюється без будь-якої компенсації (відшкодування) їх вартості, за рішенням Ради національної безпеки і оборони України, яке вводиться в дію указом Президента України, який не пізніше як у шестимісячний строк після скасування чи завершення воєнного стану підлягає затвердженню Верховною Радою України шляхом прийняття відповідного закону;

- примусово вилучені об’єкти права власності Російської Федерації та її резидентів передаються у господарське відання на тимчасовій або постійній основі спеціалізованому державному підприємству, яке у разі необхідності створюється за рішенням Кабінету Міністрів України на базі вилучених об’єктів права власності Російської Федерації та її резидентів (цілісних майнових комплексів);

- реєстрація права власності за державою в особі Кабінету Міністрів України здійснюється за поданням Кабінету Міністрів України виключно на підставі указу Президента України.

Реалізація вказаного закону дозволить використовувати набуту (примусово вилучену) матеріально – технічну базу, для відновлення та відбудови об’єктів національної економіки загалом та транспортної інфраструктури зокрема.

  Закон України «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законодавчих актів України щодо дії норм на період дії воєнного стану» від 15 березня 2022 року № 2120-IX.

Законом передбачається:

- тимчасово, на період дії правового режиму воєнного, надзвичайного стану, операції з постачання на митній території України та ввезення на митну територію України бензинів моторних, важких дистилятів та скрапленого газу, встановлено ставку акцизного податку у розмірі 0,00 євро за 1000 літрів, та 7% ПДВ на пальне.

 Закон України «Про внесення змін до Закону України «Про Державний бюджет України на 2022 рік» від 15 березня 2022 року № 2135-IX.

Законом передбачається:

- збільшено фінансування Міністерства оборони України на 67,6 млрд. грн.;

- доповнення новою статтею 38, що у 2022 році, як виняток з положень статті 24-2 Бюджетного кодексу України, кошти державного дорожнього фонду спрямовуються першочергово на виконання боргових зобов’язань за запозиченнями, отриманими державою або під державні гарантії, а також на забезпечення потреб сектору оборони.

   Закон України «Про внесення змін до Закону України «Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території України» у зв’язку з військовою агресією Російської Федерації проти України» від 15 березня 2022 року № 2138-IX.

Законом передбачається:

- що тимчасово окупованою територією визначається також, інша сухопутна територія України, внутрішні морські води і територіальне море України, визнані в умовах воєнного стану тимчасово окупованими рішенням Ради національної безпеки і оборони України, введеним у дію указом Президента України;

- надра під сухопутними територіями, внутрішніми водами, внутрішніми морськими водами і територіальним морем України навколо Кримського півострова та прилеглого до узбережжя континентального шельфу України, іншою сухопутною територією України, внутрішніми морськими водами і територіальним морем України, визнаними в умовах воєнного стану тимчасово окупованими і повітряний простір над цими територіями.

 Отже, злагоджена робота всіх комітетів та зокрема народних депутатів, при прийнятті надважливих для України законодавчих ініціатив, які врегульовують суспільні відносини в воєнний стан, спрямована на пришвидшення нашої перемоги над агресором!